Bedankt voor uw aandacht

De foto's mogen niet zonder toestemming van Maurice van Meteren worden gebruikt.

Voor vragen over de foto's of vragen voor het gebruik van de foto's, kunt u contact opnemen met Maurice van Meteren via:

mauricemeteren@gmail.com

Technische gegevens

Deze fotowebsite bevat beelden,gescand van dia´s en digitaal gefotografeerd met mijn Nikon camera's, FE2, FM2, D70 en D200. De gebruikte objectieven bij de gescande dia's zijn 24mm Nikkor groothoek, 55mm Micro Nikkor, 85mm Nikkor gematigd tele, 200mm Nikkor tele voor de analoge camera's en 12-24mm, 24-120mm, 55mm Micro Nikkor en 200mm tele met de D70 en D200. Voor macrofotografie gebruik ik een eenvoudige Philips flitser met een laag richtgetal van 16. Hiermee kan met de macro lens Micro Nikkor 55mm f 2.8 op 5 cm flitsen met een diafragma van f 32 met behoud van een enorme scherptediepe. Daarnaast gebruik ik de i-TTL-filtser SB800 van Nikon voor de overige flitsopnames. Het keiharde flitslicht verzacht ik door gebruik te maken de de meegeleverde verzachter, een plastic bakje voor de flitser. Ik geef meestal de voorkeur aan bestaand licht.

Doelstelling

Fotografie is mijn hobby, maar het is niet het hoofddoel tijdens mijn wandeltochten, klimtochten of fietstochten. Waar het mij om gaat is het genieten van de natuur, waarbij ik de voorkeur geef aan onherbergzame ruige, desolate, lege, uitgestrekte landschappen, zoals het hooggebergte in de Alpen, de Himalaya of de poolgebieden op IJsland en Groenland. Als grote tegenhanger ben ik erg dol op de verstilde warme schoonheid van de Sahara, met de prachtige oranje gekleurde zandduinen, rotsen, vlaktes leegtes en de enorme stilte daarvan.

Maar ook de verstilde schoonheid van Schiermonnikoog, het rivierenlandschap van de Ooijpolder bij Nijmegen of de sprookjesachtige schoonheid van de Hatertse en Overasseltse vennen boeien mij enorm. Ik vind het altijd een zeer boeiende ervaring om er elke keer opnieuw achter te komen dat het landschap nooit het zelfde is. Zelfs na vijf jaar aan de dijk in de Ooijpolder gewoond te hebben en de fietstochten naar mijn werk over de dijk van Nijmegen via Slijk-Ewijk naar Zetten, blijf ik me verbazen over het feit ik elke keer weer andere boeiende lichtmomenten in het landschap tegen kom. Tijdens het ervaren van die schoonheid van het moment, heb ik altijd de drang om de ervaring van het moment vast te willen houden, om er langer van te kunnen genieten. Dat is de reden dat ik fotografeer. Door het fotograferen leer je kijken, observeren, genieten. Door goed te kijken worden de dingen intenser.

Realisatie doelstellingen

Via wandelen of klimmen ervaar ik deze momenten het meest optimaal. In Nederland is de combinatie van fietsen en wandelen ideaal. Op mijn vrije dagen trek ik er vaak op uit waarbij ik mijn camera altijd mee neem. Ik ga nooit op pad met als doel om te fotograferen. Het doel is het genieten van het buiten zijn. De bijzondere lichtmomenten kan ik vastleggen als de juiste situatie zich voordoet. Tijdens mijn vakanties gaat het fotograferen bijna vanzelf. Bij langere tochten is de kans op mooie momenten groter. Fotograferen is eigenlijk niets anders dan het vastleggen van het juiste moment (met een correcte belichting, een geschikte beeldhoek en een interessante compositie). Door mijn reiservaringen weet ik steeds beter waar mijn landenvoorkeur naar uit gaat. Dat zijn vooral lege, verlaten landschappen waar ik liefst te voet doorheen trek.

Voor een overzichtslijst van de bergsportuitrusting klik hier.

Voor de kleurreferentie van Fuji klik hier.

Maurice van Meteren

Maurice van Meteren.